Startuje Tipsport Czech Ladies Open. Kdo ovládne Karlštejn?

Skvěle připravené hřiště, nádherné počasí, výhled na okouzlující hrad a především nabité startovní pole čeká na diváky, kteří se dorazí podívat během tří následujících dnů do Golf Resortu Karlštejn, kde startuje společný turnaj LET/LETAS pro špičkové evropské golfistky a také sedmnáctičlennou skupinu českých hráček.

Turnaj za účasti předních evropských hráček se uskuteční v České republice po třech letech, ale během nich zde řada hrála na turnaji nižší série LETAS, které se se uskutečnil pod promotérskou taktovkou České golfové federace na Casa Sereně (2017) a Konopišti (2018, 2019). Na Karlštejně se poslední velká profesionální akce odehrála před 22 lety (European Tour), dámské profesionálky zde nikdy mezinárodní akci neměly.

Hřiště se od těch dob velmi změnilo jak na první pohled, tak co do kvality. Jedno ale zůstává stejné – je to pořádná výzva pro každého hráče, zvláště s výměrou pro profesionální hráčky. Hrát se bude totiž z různých odpališť – hned na jedničce budou dámy například začínat z mužských bílých kamenů, většina jamek se hraje z modrých, několikrát ze žlutých a v jednom případě se postaví i na červené odpaliště. Celková délka 5595 metrů.

Startovní pole slibuje opravdovou podívanou. Z LET přijela druhá hráčka sezónního pořadí Esther Henseleit z Německa, z LETAS jak vedoucí golfistka Hayley Davis z Anglie, tak druhá Finka Sanna Nuutinen, která vyhrála i před třemi týdny turnaj na Konopišti a ve středu se blýskla vítězstvím v Pro-Am. Ale jak už to bývá, okruh možných vítězek je mnohem širší.

Jak si povedou Češky? Z jejich odpovědí vyplynulo, že všechny mají jako hlavní cíl projít cutem, ale především Tereza Melecká a Kateřina Vlašínová po letošních výsledcích na profesionálních akcích mohou pomýšlet určitě výše. Ale po nedělním finále pokukuje určitě více domácích hráček – Sára Kousková, Tereza Koželuhová, Patricie Macková či Gabriela Roberta Vítů.

Na umístění českých golfistek, celková vítězství, ale i vzájemné souboje lze sázet u Tipsportu, který je hlavním partnerem soutěže a tuto možnost dostanou i diváci přímo v dějišti turnaje. Na první kolo má přát hráčkám i počasí – podle předpovědi budou teploty do 25 stupňů, hru by neměl ovlivňovat významně ani vítr.

Duální turnaj LET/LETAS se započítává do obou sezónních žebříčků, hraje se o dotace 120.00 eur, vítězka si odveze přes 19.000 eur. Na 14. jamce s atraktivním výhledem na hrad v případě hole-in-one první úspěšná golfistka může vyinkasovat 10.000 eur a na rozdíl od výher v turnaji tuto částku může získat i amatérská hráčka. Do třetího kola si vybojuje postup 50 nejlepších profesionálek a všechny amatérky, které budou na stejném či lepším skóre. Přímý přenos chystá ČT Sport – v sobotu (14:15-15:30), v neděli 10:25-11:25, 13:30-14:30. Flighty byly sestavy tak, že v nich diváci uvidí jak přední zahraniční hráčky, tak řadu českých golfistek. Vstup je zdarma, parkování bude možné v areálu resortu.

Startovní listinu si prohlédněte zde.