10 km kabelů, 50 lidí a měsíc příprav – takhle se vyrábí TV přenos

Studio s hosty, zajímavé rozhovory a několikahodinové přímé přenosy v sobotu i v neděli načasované tak, aby divákům neunikly výkony českých golfistek, ani rozuzlení finálových bojů – to vše letos z TCLO 2021 přinese poprvé O2 TV Sport.

Vyrobit takový přenos z golfového turnaje tak, aby divák nebyl o nic ochuzen, a naopak si mohl golf naplno užít, je pořádná věda. „Golf jako televizní sport je opravdu náročný, hodně se využívá zpožďování – točíte si jamky do zpožďovacího serveru a na místě u jamky je spotter, který nám říká, co se na jamce děje. Vše se nabízí režisérovi, který rozhoduje, zda se jamka přehraje živě, nebo zpětně,“ vysvětluje Antonín Kotraba z O2 TV Sport v přenosovém voze, který už od středy stojí na hřišti v Berouně.

Vzhledem k tomu, že potřebujeme natahat přibližně 10 kilometrů kabelů, tak samotná instalace tady na hřišti nám trvá celý den, pak potřebujeme nějaký půlden na testy a zkoušky,“ vysvětluje Kotraba. „Celkově ale příprava trvala už nějaký měsíc, kdy jsme sem jezdili na obhlídky a všechno konzultovali a připravovali.“

Zajistit plnohodnotný přenos však není jen otázka plánování, ale i techniky a obsazení. Na místě je tak jeden přenosový vůz a další náklaďák, který dovezl právě techniku. „Je tady patnáct kamer po celém golfovém areálu, z toho čtyři jsou bezdrátové, které pokrývají především jamky, které budou používané pro přímý přenos. Na celém přenosu se podílí přibližně 50 lidí, z toho nějakých 15 kameramanů, 15 techniků.“

Zatímco kameramani jsou samozřejmě přímo na hřišti, kde z různých pozic kolem odpališť a greenů hledají nejlepší záběry, zbytek týmu je po většinu turnaje „ukryt“ v moderním přenosovém voze společnosti EMS. 

„Přenos funguje tak, že se vše nejdřív musí postavit a nakonfigurovat. A během přenosu sedí v přenosovém voze režisér s asistentem a střihačem, kteří řeší všechny ty vstupy. Pak tu jsou operátoři toho zpožďovací serveru s asistenty, odděleně tu máme zvukaře, kteří míchají zvuky ze studia, ze hřiště a tak dál. A pak tu sedí kluci od techniky, kteří řeší třeba nastavení kamer, barevnost a další věci,“ vypočítává Kotraba.

Všechno není ale jen o technice, důležité je také ve spolupráci s organizátory vytipovat ty nejlepší časy, kdy na hřišti bude nejvíc českých nadějí a zároveň elitní evropské hráčky. „Organizátoři nám v tomto ohledu hodně pomáhají, jsou schopni i nasadit flighty tak, abychom zvládli nabídnout to nejzajímavější, takže jsou důležitou součástí těch příprav,“ uzavírá Kotraba z O2 TV Sport.

Svůj první přímý golfový přenos vysílá O2 TV Sport v sobotu od 11 do 14 hodin a v neděli od 12 do 16 hodin s tím, že právě v sobotním televizním oknu dostanou příležitost české hráčky i zahraniční hvězdy. On-line přenosy bude vysílat také TV Tipsport.