Čtyři české golfistky si zahrají finále v Berouně, v čele Španělka Iturriozová

Čtyři české golfistky prošly dvoukolovým sítem do finále třetího ročníku Tipsport Czech Ladies Open v Berouně ze série Ladies European Tour. Nedělní finále si zahrají Sára Kousková, Kristýna Napoleaová, Tereza Koželuhová a Jana Melichová. V čele turnaje je s náskokem jedné rány Nurria Iturriozová ze Španělska.

Průběh druhého dne na berounském hřišti vynahradil hráčkám i divákům trochu divoký průběh úvodního hracího dne, kdy se začínalo později, přerušovalo se kvůli bouřce a nakonec ani nedohrálo. Dnes už šlo všechno podle plánů pořadatelů: ranní dohrávka měla hladký průběh. Hráčky hned poté startovaly do svých plánovaných hracích časů a příjemné počasí plynulé hře jen nahrávalo.

Po úvodním kole byla na čele ve spoluvedení trojice hráček na skóre -6 včetně Itturiozové, ale druhé kolo zamíchalo jak s pořadím v TOP 10, tak s hranicí cutu, která klesla na even par. Přes tradiční hranici úspěchu a neúspěchu se přeneslo nakonec 64 hráček, které pokračují v soutěži. Mezi nimi jsou tři české amatérky, kterých se ale nebude týkat boj o rozdělení 200.000 eur, vítězka bere 30.000 eur.

Sobota také potvrdila, že Češky nebudou hrát zdaleka vedlejší roli. Každou další jamkou se prodírala do horních pater jednadvacetiletá Sára Kousková, jednu chvíli dokonce figurovala v desítce nejlepších. Na předposlední sedmnáctce, nejlehčí tříparové jamce, nečekaně po chybě ztratila ránu, ale konečné skóre -5 (70+69) ji už ani netrápilo. „Vše šlo podle plánu, ani ta chyba mě příliš netrápí, turnaj mám dobře rozehrán a stále to beru především jako získávání zkušeností pro můj chystaný přechod k profesionálkám,“ prohlásila česká reprezentantka.

Dál jsou i její amatérské kolegyně: Tereza Koželuhová si sice trochu ohrozila postupové plány na 15. jamce, kde zahrála po špatné volbě hole double-bogey, ale její výsledek -2 (71+71) stačil na cut s náskokem dvou ran, přesně na ránu jde dál i Jana Melichová (72+72). Ve výborné hře z úvodního kola pokračovala dnes také Kristýna Napoleaová (70+71) a je nejpříjemnějším překvapením z pohledu českých golfistek.

 

V čele se usadila na skóre -10 (66+68) španělská trojnásobná šampiónka z Ladies European Tour Nurria Iturriozová, která kráčí sebevědomě za dalším úspěchem své kariéry. „Dnešní podmínky nebyly o moc jednodušší, než ty páteční. V noci znovu pršelo, hřiště je stále promočené a dopoledne navíc byla vysoká vlhkost vzduchu, ale na to já jsem z Mallorky zvyklá. V neděli se soustředím, abych dokázala znovu skórovat, pak by úspěch mohl přijít,“ svěřila se drobná Španělka.

 

Finále ale nebude pouze o její hře. Hned za ní se seřadila celá řada hladových hráček v čele se Sandrou Gal (-8), kterou stejně jako Češky přišla dnes povzbudit řada tuzemských diváků a jejich přízně se dočká i v neděli. Na stejném skóre je třicátá hráčka světa Atthaya Thitikulová z Thajska, o další dvě rámy zpět je Slovinka Pia Babnik.

Nedělní program startuje v 9:00, přímý přenos v O2TV a TV Tipsport začíná ve 12:00 hod. Pro diváky je vstup do resortu opět zdarma.