Sára Kousková slaví senzační výhru v Jonkopingu

Sára Kousková slaví své třetí vítězství na Ladies European Tour Access Series. Po čtvrtém místě minulý týden v Goteborgu dnes ovládla turnaj Elite Hotels Open v Jonkopingu a připsala si kromě šeku na 6.400 euro také 500 bodů do celoročního žebříčku LETAS, v něm poskočila již na třetí místo.

Kousková předvádí po přechodu mezi profesionálky od června skvělé výkony. Oslavila vítězství v Malaze, připsala si druhé místo na Zbraslavi a brala i další dvě umístění v elitní desítce turnajů LETAS. Ve všech svých profesionálních startech prošla cutem.  Kromě turnajů druhé nejvyšší evropské golfové soutěže, tomu tak bylo i na Ladies European Tour.

Třiadvacetileté golfistce se dařilo už minulý týden po příjezdu do Švédska. Na Goteborg Open brala čtvrté místo. Pohodu si přinesla i do Jonkopingu, kde od prvního dne byla mezi nejlepšími. Po středečním prvním kole ji patřilo druhé místo za 65 ran. Ve čtvrtek se podmínky ztížily, Kousková si pohoršila o dvě rány, ale i tak to byl nejlepší výsledek dne, který stačil na posun do čela.

Do finálového dne vstupovala s náskokem tří ran na Švýcarku Knechtovou, se kterou se měla možnost potkávat v minulých letech na universitních turnajích v USA. „Do finálového kola jsem šla se stejným plánem jako v minulých dnech, tedy snažit se trefit co nejvíce greenů v regulaci. Ty byly na místním hřišti menší a pro dobrý výsledek byla potřeba být přesný,“ okomentovala své plány před pátečním finále Kousková. „Druhý úkolem, který jsme si dali, bylo zůstat trpělivá.“

Kouskové se povedlo hned na první jamce skórovat, další birdie přidala na jamce číslo čtyři. První devítku však vzhledem k bogey na šesté jamce končila jednu ránu pod par. Knechtová zahrála také dvě birdie, ale nezapsala žádnou chybu, proto se jí podařilo náskok české golfistky snížit na dvě rány.

Ve druhé devítce se Švýcarce podařilo zahrát další birdie a dostala se tak k české golfistce na dostřel jediné rány. To však Kouskovou v dobrém nakoplo. Na třináctce a patnáctce připsala birdie, mezi něž na oblíbené čtrnácté jamce vměstnala dokonce eagle, a bylo prakticky rozhodnuto. Finálové kolo Kousková dokončila za 66 ran, celkově 12 ran pod normu hřiště a slaví své třetí vítězství na okruhu LETAS.

„Jsem ohromně šťastná. Oba turnaje ve Švédsku jsem si moc užila. Hrála jsem golf, který od sebe očekávám a až na druhé kolo v Goteborgu mohu být spokojená,“ líčila ihned po vítězství šťastná Kousková. „Dnes se výhra nerodila lehce, ale zůstala jsem celé kolo koncentrovaná a říkala jsem si, že když vydržím být trpělivá, tak přijdou i další birdie. Zlom přišel zřejmě na dvanáctce, kde jsme s Vanessou hrály obě krátké putty do birdie a minuly. Mně se následně povedlo nahrát si na třináctce na 50 cm k vlajce a eagle na čtrnáctce už pak byl jen třešničkou na dortu, doklepávala jsem ho z necelého metru,“ připomíná Kousková klíč k vítězství. „Půjdu se teď odměnit dobrou večeří a čokoládou. Už se moc těším do Prahy, kde vše oslavíme s týmem a snad budu mít také čas poděkovat všem, kteří na mne během turnaje mysleli a posílali zprávy. Možná to bude znít jako fráze, ale já si té podpory ohromně vážím.“

Pro Kouskovou je vítězství důležité zejména s ohledem na příští sezónu. Aby se vyhnula ošidné kvalifikační škole LET na konci roku, musí si zajistit jednu z prvních šesti pozic v celoročním žebříčku Order of Merit. Ač absolvovala kvůli svému dostudování v USA oproti zbývajícím hráčkám jen polovinu turnajů, patří jí nyní 3.místo.

„Jsem ráda, že se nám daří držet plán, který jsme si dali – tedy plně se soustředit na konci roku na LETAS. Věřím, že se mi podaří v dalších turnajích předvádět podobně kvalitní golf jako ve Švédsku,“ věří Kousková, kterou nyní čeká týdenní turnajová pauza. „Těším se domů na kvalitní rehabilitaci a také trénink s mým trenérem Pavlem Ničem jr. Čeká nás posledních pět turnajů sezóny a já na ně chci být co nejlépe připravena,“ dodala rodačka z Karlových Varů s objasněním, že týden bez turnaje neznamená týden bez golfu. „To určitě ne. S oblibou říkám, že turnaje jsou za odměnu, tvrdá dřina je na tréninku. A ta nás teď s týmem čeká,“ usmála se na závěr česká naděje pro OH v Paříži.

Zdroj: www.cgf.cz