Ladies European Tour letos čeká třicítka turnajů i rekordní české zastoupení

Nejvyšší ženský evropský okruh Ladies European Tour oznámil kalendář letošní sezóny, který bude mít 30 zastávek na čtyřech různých kontinentech. Čeští fanoušci se mohou těšit na pravidelné zastoupení alespoň pětici hráček, dvě navíc bojují o účast na Letních olympijských hrách v příštím roce.

Sezóna 2023 bude dalším rekordním rokem pro ženský golf nejen u nás, ale i v Evropě. Okruh Ladies European Tour má letos naplánovanou třicítku turnajů, jejichž celkové prize money bude přesahovat 35 milionů euro.

První zastávkou z celkových 21 destinací bude Keňa, kde evropské elitě začne sezóna zkraje února turnajem Magical Kenya Ladies Open. Po uzavření přihlášek na startovní listině nechybí ani čtyři české vlajky.

Sezónu v Africe zahájí Jana Melichová, která si členství i kategorii na Ladies European Tour zajistila fantastickým vítězstvím na domácím Tipsport Czech Ladies Open v minulém roce. K ní se přidá také Sára Kousková, celková vítězka loňského žebříčku LETAS Order of Merit rozvojové tour hlavního okruhu.

Nebudou chybět ani Tereza Melecká, která na Ladies European Tour bude pravidelně startovat zásluhou skvělých výsledků v prosincové Q-School a Kristýna Napoleaová díky umístění v Top 80 v předešlé sezóně.

Začátek sezóny pak bude pokračovat v Maroku, kde se k české výpravě přidá také naše nejlepší profesionálka Klára Davidson Spilková. Ta právě na marockém turnaji Lalla Meryem Cup v roce 2017 slavila své první vítězství mezi profesionálkami.

Následovat budou turnaje v Saudské Arábii, Jižní Africe, Singapuru a Thajsku před krátkým květnovým návratem do Evropy. Jeden týden na Floridě pak bude předcházet evropské šňůře turnajů, které na našem kontinentu zůstanou až do konce září.

Každoroční zastávkou je také Tipsport Czech Ladies Open, které se v Royal Beroun Golf Clubu odehraje od 23. do 25. června. Výkony předních českých profesionálek a amatérek budou ozdobeny navýšeným prize money, které se v letošním roce vyšplhalo až na 300 000 euro, v přepočtu více než 7 000 000 korun.

Třemi dalšími turnaji se hráčky budou připravovat na první evropský major The Amundi Evian Championship ve Francii, na který navazuje Trust Golf Women’s Scottish Open před dalším majorem AIG Women’s Open.

Na přelomu srpna a září budou na programu čtyři turnaje v Severním Irsku, Irsku, Nizozemí a Švýcarsku, načež přijde vrchol ženského profesionálního golfu v podání Solheim Cupu, ve kterém se ve španělské Finca Cortesin střetnou nejlepší hráčky Evropy a USA.

Následně se odehraje turnaj ve Francii před finálním přesunem mezi kontinenty, přesněji se zamíří do Indie a Saudské Arábie. Závěrečný podnik sezóny se již tradičně bude konat na jihu Španělska, kde se turnajem Andalucia Costa Del Sol Open de Espana rozhodne o vítězce celoročního žebříčku Race to Costa del Sol.

Hráčky Ladies European Tour včetně pětice českých reprezentantek tak čeká další dlouhá sezóna, během které budou zraky zaměřeny především na Kláru Davidson Spilkovou a Sáru Kouskovou, dvě nejlepší české profesionálky a naděje na účast v příštím roce na olympijských hrách v Paříži.

V olympijském žebříčku Olympic Golf Ranking Women’s Competition se Klára Davidson Spilková aktuálně pohybuje na 42. příčce, zatímco Sára Kousková je na 52. místě. Olympisjké hry si v ženském golfu na Le Golf National zahraje 60 nejlepších hráček žebříčku.

Vedle pětice již zmíněných domácích hráček se na Ladies European Tour či na LET Access Series objeví také další česká jména. Hráčskou kategorii, a tudíž šanci startovat v turnajích obou okruhů mají také Tereza KoželuhováŠideri Váňová Kateřina Vlašínová.

Turnajová sezóna nižší evropské ligy LET Access Series má na programu celkem 17 podniků v sedmi evropských zemích včetně české zastávky Amundi Czech Ladies Challenge, který se letos poprvé odehraje v Panorama Golf Resortu Kácov od 16. do 18. června.

Kalendář Ladies European Tour

Kalendář LET Access Series

Zdroj: Tomáš Přikryl (www.cgf.cz)