Top 5 v Maroku je vstupenkou Jany Melichové do nejvyšší ligy

Buď vyhrát na úvod v Keni, nebo se umístit v Top 10 v Maroku – to byly cíle Jany Melichové pro první dva turnaje nové sezony Ladies European Tour. Šlo nejen o úspěšný vstup do roku 2023, ale také o kritéria účasti na následujícím Aramco Saudi Ladies International, kterého se zúčastní elita jak z LET, tak americké LPGA.

Vítězce Tipsport Czech Ladies Open 2022 se postup povedl díky dělenému
5. místu na Lalla Meryem Cup v Maroku. Po top 30 v Keni přišel ještě lepší výsledek, který Janu Melichovou automaticky kvalifikuje na výjimečný turnaj v Džiddě. Od 16. února půjde o dosud nebývalé prize money 5 milionů dolarů.

Náročné hřiště Blue v marockém Royal Golf Dar Es Salam zvládla Jana v každém ze tří kol za 72 ran, 1 pod par, a s celkovým skóre minus 3 se dělila o pátou příčku se Španělkou Anou Pelaez Trivino, loňskou šampionkou z Madridu. Jak druhý turnaj sezony hvězdně začínal, tak i skončil, když šesté vítězství kariéry na LET získala Švédka Maja Stark (-12) před svou krajankou i loňskou šampionkou sezony LET Linn Grant (-8) a vítězkou keňského turnaje Aditi Ashok z Indie (-7).

Reprezentantka pod podporou Wings of Czechia a hráčka Albatross Golf Resortu startovala stejně jako v Keni také v Maroku poprvé, ale těžkého hřiště ani silné konkurence se nezalekla. V prvním kole zahrála dvě birdie a jedno bogey a výsledek v tom druhém, mohl být po pěti birdie, z toho tří na druhé devítce, a dvou bogey ještě lepší. „Na osmnácté jamce jsem ale dvakrát zahrála do vody,“ vysvětlila Jana.

Ve finále, po třech birdie a dvou bogey na první devítce, už střádala pary, a to včetně závěrečného čtyřparu. „Zahrála jsem svou nejlepší ránu, pětkou železem z fairwaye do větru na 170 metrů. Když míč skončil na středu greenu, spadnul mi kámen ze srdce. Věděla jsem, že mi na úplný klid stačí dva putty,“ oddechla si 25letá profesionálka po finále turnaje, který se hrál celkem o 450 000 eur.

„Jsem moc ráda, že se mi povedlo dostat na Saudi Ladies. Radost jsem si ale zatím ještě neužila, jelikož po finále jsem měla spoustu zařizování kolem letenek, hotelu a caddieho. Naštěstí mi LET pomáhá k získání víza, na které se obvykle dlouho čeká. Teď už se zase můžu těšit na další, výjimečný turnaj,“ dodala Jana.

Další na programu Ladies European Tour je již zmíněný podnik Aramco Saudi Ladies International presented by Public Investment Fund, který se odehraje v termínu 16.–19. února. Na hřišti Royal Greens Golf & Country Club svou sezónu zahájí Klára Davidson Spilková a díky sobotnímu umístění v Top 10 mezi přihlášenými figuruje také Jana Melichová.