Češky si v Saúdské Arábii zahrály ve finále

České profesionálky Klára Davidson Spilková a Jana Melichová startovaly v pětimiliónovém turnaji Aramco Saudi Ladies International presented by Public Investment Fund a obě zvládly projít do finálových kol. Davidson Spilková brala dělené 40. místo, Melichová se umístila na dělené 53. příčce.

Další úspěšný týden mají za sebou české reprezentantky na okruhu Ladies European Tour, kde v nejvyšší konkurenci na podniku Aramco Saudi Ladies International presented by Public Investment Fund prošly do finálových kol jak Klára Davidson Spilková, tak i Jana Melichová.

Lépe na turnaji s celkovou dotací pěti miliónů amerických dolarů skončila Klára Davidson Spilková, která svou sezónu zahájila na saúdskoarabském hřišti Royal Greens Golf & Country Club s párem 72 s konečným skóre -5 a dělenou 40. příčkou.

„Ze hry mám velmi dobrý pocit. Po delší turnajové pauze mám největší radost z celkové konzistence a z toho, jak jsem se na letošní sezonu dokázala fyzicky a herně připravit,“ vzkazuje po skončení turnaje Davidson Spilková.

Dlouhodobě nejlepší česká profesionálka vstoupila do úvodního kola s 69 údery (-3) a figurovala v první dvacítce mezi konkurencí nejlepších hráček světa.

Druhý i třetí hrací den zapisovala Davidson Spilková shodně 71 ran (-1) a vstupovala do finálového kola z dělené 31. pozice.

Ač ji nedělních 72 ran stálo několik příček na leaderboardu, česká golfistka si díky rekordnímu prize money za dělené 40. místo vyinkasovala 28.990,58 amerických dolarů.

Melichová, která si start zajistila díky skvělému umístění v Top 10 v předešlém týdnu, si ze Saúdské Arábie odváží dělené 53. místo s finálním skóre even par.

Pětadvacetiletá golfistka, která triumfovala na loňském Tipsport Czech Ladies Open, vstoupila do turnaje se 73 údery (+1), aby druhý den zapsala kolo v paru a přesně na ránu prošla cutem. Tím se do víkendu kvalifikovalo 63 hráček se skóre +1 a lepším.

Třetí hrací den se 74 údery (+2) Melichové nevyšel dle představ, avšak ve finále se jí podařilo pokořit normu hřiště a s kolem za 69 (-3) si pomohla k lepšímu umístění a výdělku 18.080,15 amerických dolarů.

„Tento turnaj jsem brala jako menší major, protože pole bylo opravdu skvělé a jsem ráda, že jsem prošla cutem a mohla jsem se o víkendu poměřovat s těmi nejlepšími hráčkami,“ komentuje Melichová.

Právě ona a Davidson Spilková jsou dvěma ze tří Češek, které ve své kariéře startovaly na turnajích kategorie major a Melichová si z loňské premiéry na AIG Women’s Open vzala ponaučení.

„Když jsem na AIG Women’s Open skončila mezi posledními, bylo to hodně zdrcující a ptala jsem se sama sebe, kdy budu mít na to poměřovat se se světovou špičkou. Takže tento turnaj mi určitě dodal více sebedůvěry,“ přiznává nejvýše postavená Češka na žebříčku Race to Costa del Sol.

V napínavém finále zvítězila novozélanďanka a světová jednička Lydia Ko, která po kolech 64, 69, 66 a 68 skončila na celkovém výsledku -21. Vítězka rovněž z roku 2021 se tak zasloužila o rekordní šek 701.385 amerických dolarů, který je mimo turnajů kategorie major nejvyšší vítěznou částkou v historii ženského golfu.

Na programu Ladies European Tour je týdenní pauza, po které se sezóna znovu rozjede v Jižní Africe. Ve dvou turnajích s názvy Joburg Ladies Open (1.–4. března) a Investec South African Women’s Open (8.–11. března) budou startovat Klára Davidson Spilková, Jana Melichová, Sára Kousková a Tereza Melecká.

Konečné výsledky

Zdroj: Tomáš Přikryl (www.cgf.cz)