Kristýna Napoleaová vítězí na Ladies European Tour ještě před Berounem!

Třetí českou vítězkou za necelý rok na Ladies European Tour je Kristýna Napoleaová! Sedmadvacetiletá rodačka z Pelhřimova, která začala s golfem až před sedmi lety a hraje teprve třetí plnou profesionální sezonu, zvítězila na Amundi German Masters v play off!

Na první dodatečné jamce porazila díky birdie Angličanku Caru Gainer a s výsledkem -14 (68-66-69-71) vyhrála pouhé čtyři dny před startem Tipsport Czech Ladies Open svůj první turnaj na LET. Letošní sezonu přitom musela přerušit kvůli závažným zdravotním problémům na čtvrt roku, než se minulý měsíc na evropskou sérii vrátila.

„Když si uvědomím, že před sedmi lety jsem ještě nedržela hole v rukou, je to krásný pocit,“ řekla Napoleaová po životním turnaji na hřišti Sedinner See u Berlína. Po prvním kole se dělila o 5. místo na 4 pod par, ve druhém vyrovnala své nejlepší skóre krátké kariéry a s minus 10 byla druhá za Švédkou Johannou Gustavsson. Poslední dvě kola hrála pokaždé v závěrečném flightu.

Třetí kolo s 3 pod par znamenalo dělené 1. místo s Gainer. I když Kristýna zahájila finále dvěma bogey na prvních třech jamkách, nevzdala se. Díky birdie na tříparové pětce a čtyřparové osmičce se dostala znovu do hry o titul. Ačkoli ještě přišlo bogey na čtyřparové desítce, eagle z pětiparové třináctky ji poslal do samostatného vedení, které s podporou birdie na pětiparové šestnáctce držela až do poslední jamky. Na ní pak měla bogey, což znamenalo play off.

V něm při opakování osmnáctky, po paru Gainer, proměnila Napoleaová birdie putt a stala se třetí českou vítězkou na Ladies European Tour za necelý rok po Janě Melichové (Tipsport Czech Ladies Open) a podruhé v sérii zvítězivší Kláře Spilkové (Irish Open). Z celkových prize money 300 000 eur náleží nové šampionce 45 000.

„Bojovala jsem s odpaly i se železy a musela se zachraňovat. Naštěstí mě podržel putter a jsem ráda, že konečně se mě také drží zdraví,“ dodala Napoleaová, která před rokem musela v této fázi sezony navíc vynechat několik turnajů kvůli zranění žeber.

Velký podíl na úspěchu má také zkušený caddie Jan Brumlich, s nímž Kristýna Napoleaová hrála poprvé. „Zavolala jsem mu, jestli má čas,“ prozradila vítězka ještě před německým turnajem, zatímco hned po něm, ještě před kamerami LET, se caddieho optala: „Máš čas i příští týden na Beroun?“

Nová vítězka za sebou zanechala celou elitu Ladies European Tour, včetně mnoha hráček s více turnajovými tituly. S nejlepším pocitem tak přijede právě na Tipsport Czech Ladies Open, která začíná v pátek 23. června.

Před vrcholem sezony dámského golfu se v Německu neztratily ani další dvě české profesionálky, které prošly cutem. Klára Davidson Spilková si na finále nechala své nejlepší kolo za 66 (-6) a s celkovým výsledkem v paru se dělila o 35. místo. Sára Kousková (+4) skončila na děleném 53. místě. Cutem neprošla obhájkyně titulu pro nadcházející turnaj Jana Melichová, ale rovněž ji uvidí turnaj v Royal Beroun Golf Clubu, vysílaný v přímých přenosech O2 TV Sport, stejně jako Terezu Meleckou, Terezu Koželuhovou a další špičkové domácí hráčky. Český dámský golf je na nebývalém vrcholu a ten turnajový ho právě čeká nyní v domácím prostředí.