Indka Diksha Dagar vyhrála, nejlepší Češka Vodičková na 17. místě

Dvaadvacetiletá Diksha Dagar z Indie vyhrála berounský turnaj Ladies European Tour s jistým náskokem čtyř ran a potvrdila svoji vedoucí pozici po druhém kole. Před početným publikem se v Royal Beroun Golf Clubu dařilo i českým hráčkám, přičemž nejlepší z nich, amatérka Denisa Vodičková, skončila na děleném 17. místě. Finálové kolo si zahrálo šest domácích golfistek.

Dagar vstoupila do závěrečného kola vědoma velkého náskoku, ale brzy se jí začala přibližovat krajanka Pranavi Urs, která odstartovala pěti birdie na úvodních pěti jamkách. Později ale ze svého skórování ubrala, a tak vedoucí hráčka celkového pořadí měla klid na cestu za titulem s celkovým skóre -13 (69+65+69) o čtyři rány před druhou Trichat Cheenglab z Thajska, o další ránu zpět byla Celine Herbin z Francie.

Pro dnešní šampiónku to byl první titul v sezóně a celkově teprve druhé vítězství v profesionální kariéře. Poprvé se radovala už ve své premiérové sezóně před čtyřmi lety v Jihoafrické republice. V Berouně vyinkasovala 45.000 eur, což je její nejvyšší odměna v kariéře.

„Je to výjimečný den pro mě a mého otce v roli kedyho, je to teprve druhé vítězství na Tour. Prožila jsem zde krásný týden, skvělý přístup organizátorů a našla skvěle připravené hřiště. Děkuji všem za podporu,“ uvedla dojatá vítězka, která hraje s postižením sluchu a dokonce už vyhrála deaflympiádu v roce 2017.

Výkony šestice českých hráček dnes byly jak na houpačce. Do finále sice vstoupila skvěle obhájkyně vítězství Jana Melichová, která se v polovině hřiště prodrala až na třetí místo s průběžným skóre -6, ale pak už se jí tolik nedařilo. Do dnešního kola startovala z děleného osmého místa i Sára Kousková, ale ta začala stahovat svoji ztrátu až později a stejně jako Melichová finišovala na -3, což dnes stačilo na dělené 24. místo.

„Nebýt těch dvou chyb v závěru, mohlo z toho být umístění na hranici desítky nejlepších, těch jsem se mohla vyvarovat. Na druhou stranu – šla jsem v jednom ze tří finálových flightů, nemohu být nespokojená. Teď si dám volnější týden, poté budu hrát v Londýně,“ myslela Kousková už na další program a nejbližší turnaj.

Více se dařilo amatérce Denise Vodičkové, která tak zakončila soutěž stejně jako před rokem v druhé desítce na konečném děleném 17. místě. Vodičková zapisovala celkem -4 (73+69+70) a uhrála tak dnes stejný výsledek jako mnohem zkušenější profesionálka Klára Davidson Spilková -2 (75+68+71), která skončila ve čtvrté desítce výsledkové listiny. „Dobrý výsledek, jsem spokojená, ale mohlo to být lepší, několik špatných rozhodnutí mě stálo lepší pořadí. Na druhou stranu jsem potvrdila loňský výsledek, což není špatné,“ uvedla skromně Vodičková.

Denisa Vodičková

Skvělý finiš předvedla v dnešním kole Skotka Laura Beveridge, přičemž její kolo za 63 ran zaznamenal nejen posun na konečné dělené čtvrté místo, ale současně vyrovnání ženského rekordu berounského hřiště, který držela z roku 2020 Emily Pedersen.