Ladies European Tour v Severním Irsku se čtyřnásobnou českou účastí

Po letošním posledním majoru se Ladies European Tour (LET) vrací v termínu 17. – 20. srpna do Severního Irska na ISPS HANDA World Invitational Presented by AVIV Clinics, který je pořádán společně s DP World Tour a LPGA Tour. Od červnové La Sella Open je to další turnaj s větším českým zastoupením.

Kristýna Napoleaová, Jana Melichová, Sára Kousková a Tereza Melecká se budou od 17. srpna účastnit jedné z nejinovativnějších událostí ve světovém golfu. Na ISPS HANDA World Invitational muži a ženy profesionálové totiž soutěží na stejných místech, ve stejnou dobu a o stejné prize money. Pro muže a ženy jsou připraveny dva paralelní samostatné turnaje na 72 jamek s dvěma oddělenými prize money ve výši 1.500.000 dolarů.

Jde o třetí ročník turnaje a jedním ze dvou míst konání bude opět Galgorm Golf Club, dějiště nejdůležitějších turnajů v Severním Irsku. Letos poprvé je druhým hraným hřištěm Castlerock Golf Club, držitel ocenění „Skrytý klenot“ Irska pro linksový golf na severním pobřeží.

V prvních dvou kolech odehrají všichni hráči jedno kolo na hřišti Galgorm a jedno kolo na hřišti Castlerock. Muži a ženy budou nastupovat a hrát odděleně ve střídajících se flightech na obou hřištích. Třetí a čtvrté kolo jsou organizována stejně, vše se tentokrát odehraje už pouze na hřišti Galgorm a flighty budou tvořeny podle pořadí po prvních dvou kolech.

Po 36 jamkách bude proveden cut na 60 nejlepších profesionálů a všechny ties a po 54 jamkách další cut na 35 nejlepších a všechny ties.

Sára Kousková turnaj komentuje slovy: „Moc se na něj těším. Obě hřiště jsou naprosto odlišná. Jedno je parkové, druhé linksové. Obě spojuje jejich fantastická kvalita. V Irsku se mnou není výjimečně Kuba Mejzlík, který si plní povinnosti na mistrovství Evropy v pozemním hokeji v Německu, takže to bude malinko jiné. Na bagu ho ale zastoupí můj trenér Pavel Nič jr., který má své letité zkušenosti a vlastně se moc těším, že bude mít možnost vidět mne v akci i na zahraničním turnaji. Kvalitně jsme si první dny v Irsku zatrénovali a věřím, že se to projeví i na hřišti. Posledních pár týdnů mne učí být trpělivou, takže na sebe rozhodně nechci tlačit. Každopádně pro dobrý výsledek a pocit ze hry jsme jako celý tým udělali maximum. A s tím, i zdravým sebevědomím, chci do turnaje vstoupit.“

Na ISPS HANDA World Invitational bude hrát o další body do Race to Costa del Sol spolu se čtveřicí Češek také šest letošních vítězek Ladies European Tour, mezi něž patří i Kristýna Napoleaová.

Pět hráček LET jde do tohoto týdne s nejlepšími umístěními na majoru v minulém týdnu na AIG Women’s Open: Olivia Cowan (T9), Alice Hewson (T16), Diksha Dagar (T21), Kylie Henry (T44) a Cara Gainer (T61).  Nejlépe umístěnou hráčkou v poli je tento týden Irka Leona Maguire, která je na 14. místě žebříčku Rolex Women’s World Golf Rankings, další nejlepší hráčkou je Angličanka Georgia Hall na 16. místě.

Zdroj: Tomáš Přikryl (www.cgf.cz)