Češky uzavřou úspěšnou sezonu LET španělským finále

Letošní sezona Ladies European Tour definitivně končí. Ve španělské Marbelle na turnaji Andalucía Costa del Sol Open de España 23.-26.11. se o poslední body a postavení v žebříčku utkají s nejlepšími hráčkami LET Češky Klára Davidson Spilková, Sára Kousková, Kristýna Napoleaová a Jana Melichová.

Finálový turnaj na královském hřišti Las Brisas se hraje bez cutu a pozvánku na něj obdrželo pouhých 75 nejlepších hráček dosavadního pořadí. Kromě prestiže, bodů a pořadí v žebříčcích se utkají také o celkovou dotaci 650 tisíc euro.

Nejvýše postavenou Češkou na žebříčcích bude na turnaji Klára Davidson Spilková„Finálový turnaj je pro všechny z nás svátkem, ale je také cítit ve vzduchu, že se rozdávají poslední body do žebříčku a všechny z nás budou chtít vyhrát. O svůj nejlepší golf se snažím pokaždé a jinak tomu nebude ani teď. Pravdou ale je, že se na něj opravdu nejen já hodně těším,“ napsala z jihu Španělska hráčka.

„Hřiště je opravdu velmi krásné. Prý je to šesté nejlepší hřiště ve Španělsku a je to znát. Jen to, v jak skvělé kondici je a kolik práce si s jeho přípravou všichni dali! Uvidíme, jaké bude počasí, ale pokud by mělo začít hodně foukat, bude to pro každou z nás obrovská výzva. Volba právě tohoto hřiště patří k nejlepším za celou sezonu a finálový turnaj mu bude hodně slušet,“ dodává Davidson Spilková.

Jako 53.hráčka celoročního žebříčku Order of Merit LET bude do turnaje vstupovat Sára Kousková„Jsem ohromně šťastná, že mě výsledky v mé první sezóně dostaly až na tenhle poslední turnaj. Je to taková malá odměna za práci celého našeho týmu. Budu se tak k tomu snažit přistupovat i v turnajových kolech a poslední golfovou zastávku letošního ruku si chci opravdu užít. Na druhou stranu chci stále zabojovat o co nejlepší umístění v celoročním žebříčku LET, kde bych ráda skončila v elitní padesátce, což byl náš cíl před touto sezónou.“ 

České golfistce zároveň patří 50.místo v redukovaném světovém olympijském žebříčku, což pro ni stále znamená kvalifikaci na LOH v Paříži.

Kousková přidává i dojmy z hřiště a chválí týmového ducha: „Hřiště Real Club de Golf Las Brisas i jeho zázemí je naprosto úžasné. Jedno z nejkrásnějších, kde jsem kdy měla možnost hrát. Nádherná osmnáctka zasazená do kopců na pobřeží Středozemního moře je lemovaná stromy z celého světa, všude je krásně zeleno a počasí už tomu všemu dává jen pomyslnou korunu. Místní tráva je přívětivější než ta na Mallorce, takže se míč jak z fairwayí, tak roughů dá trefovat daleko lépe. Největší výzvou budou jak greeny, tak elevace a délka některých jamek. Dobrou náladu nám naštěstí přinesla do českého tábora Jana Melichová, která si díky svému umístění na Mallorce zajistila plnou kartu na LET pro příští sezónu. Takže jsme vlastně končili v ohromně pozitivním rozpoložení a přelet do Malagy byl s velkým úsměvem na tváři. Celkově jsem ohromně ráda, jak k sobě máme některé z nás blízko a držíme si palce navzájem. „Život na tour“ je tak daleko veselejší a v některých věcech i jednodušší.“

Ve španělském finále LET bude chtít navázat na parádní výkon z Mallorcy Kristýna Napoleaová. Ta po úspěchu z minulého týdne vystoupala ve světovém žebříčku Rolex Ranking o 14 příček a v Order of Merit LET jí patří 38 příčka.

Na svůj poslední letošní zahajovací odpal na LET nastoupí české hráčky ve čtvrtek dopoledne. Davidson Spilková startuje jako evropská devítka v elitní skupině z jamky č. 1 v 11.17, Kristýna Napoleaová z jamky č. 1 v 10.22, Sára Kousková a Jana Melichová startují z jamky č. 10 v těsném sledu za sebou v 10.40 a v 10.50.

Přímý přenos vysílá stanice z O2 TV Sport každý den od čtvrtka do neděle vždy od 14:00.

Průběžné výsledky hracích dnů turnaje Andalucía Costa del Sol Open de España sledujte zde.

Zdroj: Tomáš Přikryl (www.cgf.cz)