Poslední turnaj LET zakončil úspěšné tažení českých hráček

Klára Davidson Spilková uhájila v posledním turnaji sezóny LET TOP 10 v celkovém pořadí žebříčku Race to Costa del Sol. Druhou nejlepší českou hráčkou je na 28. místě Kristýna Napoleaová. V TOP 70, které určuje jistotu plné hrací karty na příští sezónu, jsou 55. Sára Kousková a 58. Jana Melichová.

Čtyři české hráčky zakončily celoroční působení v nejvyšší evropské sérii Ladies European Tour v Real Club de Golf Las Brisas. Klára Davidson Spilková, Sára Kousková, Kristýna Napoleaová a Jana Melichová vybojovaly v letošní sezóně jistotu, že český fanoušek bude i v příštím roce moci sledovat v leaderboardu české vlajky. Málokterý z nich si asi představoval scénář, že se v exkluzivním závěrečném finále série potkají hned čtyři české zástupkyně.

Celé zázemí Ladies European Tour si navíc již bez českých hráček snad ani nedovede tuto sérii turnajů představit. Navzájem se podporují, často vyráží společně na tréninky, bydlí spolu, skvěle reprezentují Českou republiku. Pokud k tomu připočítáme, že se do turnajů zapojila i Tereza Melecká a Tereza Koželuhová, popřípadě další české hráčky, je česká enkláva velice silná.

Klára Davidson Spilková končí sezonu v TOP 10 žebříčku Race to Costa del Sol a s úctyhodnými devíti umístěními mezi TOP 10 na turnajích LET 2023. V TOP 30 Race to Costa del Sol má Česko i další hráčku – vítězku German Open, Aramco Team Series a držitelku čtyř TOP10 umístění na LET 2023 Kristýnu Napoleaovou. Své cíle si splnily i Sára Kousková a Jana Melichová, když bezpečně obhájily plné hrací karty na příští sezonu LET a své účinkování v letošní sérii ozdobily umístěními v TOP 10.

V posledním turnaji, který se hrál bez cutu, se žádné z českých hráček nepodařilo si udržet stabilní formu od prvního do posledního kola. Nejlépe se umístila Jana Melichová, která zazářila v sobotu a v neděli skvělým golfem a dvěma výsledky 3 rány pod par. Do turnaje výborně vkročila Sára Kousková 20. místem po 1. kole, ale ani jí se ve finále nevyhnuly chyby. Kristýna Napoleaová výkony kolem paru či lehce nad ním končila v neděli s celkovým skóre +3. Z 33. na 29. pozici se postupným zlepšováním během tří kol dostávala Klára Davidson Spilková, ale v posledním kole na své předchozí výkony již nenavázala.

V Race to Costa del Sol 2023 zvítězila thajská hráčka Trichat Cheenglab. Přestože skončila ve finálovém turnaji až na 55. místě, podařilo se jí udržet bodový odstup od celkově druhé Francouzky Celine Boutier.

Kolik českých hráček bude hrát v příštím roce nejvyšší evropskou sérii, se dozvíme na konci prosince. 10. prosince začíná v Golf Clubu Rotana, Samanah Golf By Nicklaus a Noria Golf Club v marockém Marrákeši Q-scholl, do kterého se zapojí Tereza KoželuhováTereza Melecká a Šideri Váňová.

Finální výsledky turnaje Andalucía Costa del Sol Open de España najdete zde.

Konečné pořadí Race to Costa del Sol najdete zde.

Zdroj: Tomáš Přikryl (www.cgf.cz)