Deště v Austrálii odplavily golfistkám turnaj z kalendáře LET

Turnaj Australian Women’s Classic série LET v australském Bonville se měl odehrát na 3 kola 5.-7.4. Silné deště dovolily odehrát jen sobotní kolo, které stanovilo konečné výsledky a turnaj nebude klasifikován jako oficiální turnaj LET. TOP10 umístění Davidson Spilkové a Kouskové je tím znehodnoceno.

Poté, co byla hra v pátek v Bonville Golf Resortu přerušena kvůli nepříznivému počasí, pokračovalo první kolo v sobotu ráno v 7:30 místního času. Hráčky nastupovaly na hřiště v nejistotě, kolik jamek se jim podaří odehrát. Navíc při formátu turnaje na 36 jamek bylo třeba hrát agresivněji a pokoušet se co nejvíce skórovat.

Sobota přesto přinesla pro Češky Kláru Davidson Spilkovou i Sáru Kouskovou snově rozehraný turnaj a pozice v TOP10. Na vedoucí trio Nicole Broch Estrup, Pei-Ying Tsai a Jess Whitting ztrácely pouhou jednu, resp. dvě rány. Davidson Spilková se dělila s Angličankou Carou Gainer o čtvrté místo, na své skorkartě měla sedm birdie a dvě bogey a po prvním kole byla na pěti ranách pod par. Dvojnásobná vítězka LET si sobotní průběh pochvalovala: „Ráno bylo velmi klidné, opravdu jsem si užívala, že neprší a na hřišti je prostě klid. Bylo to pěkné kolo, mělo příjemný průběh a měla jsem dobrou skupinu. Byla jsem vděčná, že jsme dnes mohly hrát bez deště. Greeny to počasí zvládly velmi dobře, zvládla jsem pár puttů a to je vždycky dobré.“

O šesté místo se po sobotě dělilo se čtyřmi ranami pod par pět hráček, mezi nimi pro změnu Sára Kousková„Sobota tady v Austrálii byla hlavně ve znamení těšení se na hru, protože jsme včera vůbec nehrály ani netrénovaly kvůli podmínkám, které panovaly na hřišti. Na dnešek jsem se hodně těšila, byla jsem odpočatá, což se, myslím, projevilo na hřišti. Cítila jsem se tak nějak pružně a hrála jsem i o maličko dál než třeba ve cvičných kolech. Ukázalo se to na několika pětiparových jamkách, kde jsem se z týčka dostávala dostatečně daleko a mohla jsem hrát v pohodě druhou ranou do greenu. Přineslo mi to relativně jednoduché šance do birdie, kde jsem jen doklepávala. Maličko mě mrzí závěr, protože jsem končila dvěma trojputty na posledních dvou jamkách. Na sedmnáctce jsem špatně odhadla tempo na ostré bermudě a nerovnoměrně nasáklém greenu. To samé na osmnáctce, kde to místo birdie byl jen par. Tak to byl takový hořký konec, ale celkově je to výsledek -4 a jsem spokojená. Na zítra předpověď nevypadá tak dobře jako na dnešek, kdy bylo hodně klidné počasí, skoro nefoukal vítr, ale bylo extrémní vlhko. Mají být zase bouřky, takže uvidíme, co vlastně budeme hrát za formát turnaje. Asi není možné, aby celé pole 133 hráček odehrálo 36 jamek. Ve hře je možná cut po prvním kole a finále pro 60 nejlepších. Uvidíme. Těším se a doufám, že budeme hrát i zítra.“

Po skončení prvního kola se nakonec předpoklady Kouskové naplnily a s ohledem na předpověď počasí pro závěrečný den bylo rozhodnuto, že po 18 jamkách bude proveden cut. Ten padl na par a do finálového kola, které bylo přeplánováno na neděli v 6.45 hodin místního času, postoupilo 67 hráček. Mezi nimi už bohužel chyběly Kristýna Napoleaová i Jana Melichová, které obě zahrály první kolo nad normu hřiště. Napoleaové chyběla na finále jediná rána, Melichové rány čtyři.

V neděli po několikanásobné kontrole hřiště bylo rozhodnuto, že kvůli silným dešťům v sobotu večer nemůže být finálové kolo turnaje v Bonville Golf Resortu dokončeno. Vzhledem k tomu, že turnaj byl nakonec pouze osmnáctijamkový, nemůže být klasifikován jako oficiální podnik LET, takže se nebudou přidělovat body do Order of Merit a prize money budou rozděleny neoficiálně.

Nedohrání skvěle rozehraného turnaje je zklamáním pro Kláru Davidson Spilkovou a Sáru Kouskovou. Čtvrtá a šestá příčka jim do nedělního finále dávaly velkou šanci na skvělý výsledek a body do oficiálního žebříčku Order of Merit.

Společnými vítězkami byly turnajovou komisí vyhlášeny Nicole Broch Estrup, Pei-Ying Tsai a Jess Whitting, které zahrály v sobotu kola za 66 ran (-6) a společně se dělily o čelo leaderboardu.

Výsledky Australian Women’s Classic série Ladies European Tour sledujte zde.

Autor: Tomáš Přikryl (www.cgf.cz)