Dva týmy na LET Aramco TS v Soulu povedou české kapitánky

Po dvou týdnech v Jižní Africe se Ladies European Tour představí v Soulu, kde se koná druhý letošní turnaj Aramco Team Series presented by PIF. Tentokrát bez Sáry Kouskové, ale se dvěma českými kapitánkami Klárou Davidson Spilkovou a Kristýnou Napoleaovou. V Soulu si zahraje i Tereza Melecká.

Turnaj je devátým turnajem sezóny LET 2024 a zároveň posledním turnajem předtím, než se okruh vrátí do Evropy na hlavní část svého programu, která začíná turnajem Amundi German Masters.

Do jihokorejského hlavního města zamíří vůbec poprvé 108 hráček z 36 zemí, které budou od 10. do 12. května v New Korea Country Clubu bojovat o podíl z 1 000 000 dolarů v týmové i individuální soutěži.

Soutěž týmů se hraje v pátek a v sobotu na dvě kola, přičemž do týmového skóre se započítávají dva nejlepší výsledky na každé jamce. Individuální soutěž se hraje na 54 jamek s cutem po druhém kole pro 60 nejlepších profesionálek a všechny ties.

Stejně jako v předchozích soutěžích Aramco Team Series zahájí soutěž draft, v němž bude mít 36 kapitánek možnost jednoho výběru na základě svého umístění v žebříčku Rolex Women’s World Golf Rankings. K této dvojici se pak připojí jedna losem vybraná hráčka a jeden amatér.

Pro Aramco Team Series jde o korejskou premiéru a velká událost je to i pro hostitelský New Korea Golf Club nedaleko Soulu. Jeho hřiště s parem 72 a délkou 5.939 m je typický kopcovitým terénem, lemovaný stromy.

Korea je golfovou premiérou i pro jednu ze dvou českých týmových kapitánek Kláru Davidson Spilkovou„V Koreji jsem ještě nikdy nebyla a hned po přistání mě čekalo překvapení. Počítala jsem, že tu bude teplo, ale je tu poměrně chladno a od soboty neustále prší. Je to vidět hlavně na cvičných plochách, které jsou hodně podmáčené. Hřiště samotné je v pořádku, jen tráva je o něco vyšší, než bychom očekávaly. Ani vlastně nevím, jaká tráva zde roste. Je stejně jako hřiště a ostatní vegetace hodně podobná té v Japonsku, kde jsme hrály olympijský turnaj. Koncem týdne se ale má zase oteplit, tak snad bude vše OK,“ napsala již z Koreje hráčka.

Davidson Spilkovou jsme na jihoafrické etapě LET neviděli, ale je zpět. „Korea byla v plánu od samotného začátku, nebylo to žádné rychlé rozhodnutí. Vynechala jsem teď dva turnaje v Jihoafrické republice a už se mi zase po soutěžním golfu stýskalo a chtěla jsem hrát i přesto, že to je dlouhá cesta a velmi krátká zastávka. Ještě ale čekám na Seana, který má na univerzitě závěrečné zkoušky a připojí se ke mně až těsně před turnajem ve čtvrtek. Tak si tady zatím užívám kimči a korejské barbeque sama,“ uvedla k účasti na turnaji profesionálka.

V Koreji uvidíme v akci i Terezu Meleckou, oproti tomu současná česká jednička na žebříčku Order of Merit Sára Kousková dala přednost domácímu tréninku na pražském Oaksu. Jana Melichová do Soulu také neodcestovala, svůj čas věnovala například návštěvě akce v Prostějově, kde ukázala své dovednosti místním dětem.

S velkým předstihem tráví v Koreji svoji přípravu i další česká kapitánka Kristýna Napoleaová: „Soul je super, jsem tu už týden předem, protože mi nedávalo smysl letět domů a zpět a zvykat si na jetleg. Takže se cítím dobře. Hřiště je ale úplně něco jiného, než na co jsem zvyklá. Mají tady trochu zimu, takže i tráva je taková tvrdší, „chlupatější“. Míň to roluje na fairwayi, rouhghy hodně vysoké a profil je nahoru-dolů. Hodně rolují i greeny, člověk musí myslet na to, že wedge odroluje dalších sedm až deset metrů. Co jsem přijela, je tu třináct až dvacet stupňů, takže uvidíme, ale na turnaj má už být teplo. Čeká mě draft, ale ještě nevím, koho vyberu. Naposledy jsem byla kapitánka v Hong Kongu, kde jsme i vyhráli. Je to výsada, být kapitánkou a moc se na to těším. Obešla jsem si už celou osmnáctku, další den ještě jen s putterem a wedge. Bude to tu hodně o drivech a hře na greenu. Všude kolem je vidět, že Korea je golfem pohlcená, je to něco nového a moc se mi tu líbí.“

Kristýna Napoleaová nakonec bude i tou, kdo v pátek v 6:45 z jamky č. 1 celý turnaj otevře. Jako kapitánka bude mít ve svém flightu profesionálky Patricii Isabel Schmidt z Německa a Teresu Diez Moliner ze Španělska.

Jako druhá z Češek rozehraje svůj turnaj Tereza Melecká v 7:57 z jedničky spolu s týmovými spoluhráčkami kapitánkou Dikshou Dagar z Indie a domácí Do Yeon Park.

Klára Davidson Spilková je kapitánkou flightu s odpoledním startem ve 12:29 z desítky, spolu s ní vyrazí Angličanka Eleanor Givens a Švédka Jenny Haglund.

Diváci v České republice mohou všechny tři hrací dny Aramco Team Series – Korea sledovat živě v pátek a v sobotu od 8:00 do 12:00, v neděli od 7:00 do 11:00 díky přenosům O2 TV Sport.

Výsledky turnaje Aramco Team Series – Korea série Ladies European Tour 2024 sledujte zde.

Autor: Tomáš Přikryl (www.cgf.cz)