Ladies European Tour oznámilo rekordní program roku 2021

  • Rekordní celkový dotace ve výši více než 19 milionů EUR
  • Celkem 27 akcí v 19 zemích plus Solheim Cup a letní olympiáda
  • 200+ hodin vysílání v přímém přenosu, dvojnásobek oproti 2020
  • 23-týdenní tour probíhá od května do října v Evropě včetně pěti nových turnajů
  • V New Yorku, Singapuru, Velké Británii a Saúdské Arábii startuje průlomová série Aramco Team Series
  • Všechny odložené turnaje z roku 2020 se vrací do kalendáře turnajů
  • Race to Costa del Sol nabízí vůbec jednu z nejvyšších dotaci v rámci LET

Londýn, 12. února 2021: Ladies European Tour oznamuje rekordní program na rok 2021 s 27 událostmi v 19 různých zemích, včetně Solheim Cupu a letních olympijských her. Hráčky budou soutěžit o kombinovanou dotaci ve výši více než 19 milionů EUR, zvýšenou o 2 miliony EUR oproti návrhu oznámeném před COVID-19 pro sezónu 2020 a o 6 milionů EUR proti roku 2019.

Rok po založení Joint Venture mezi Ladies Professional Golf Association (LPGA) a Ladies European Tour (LET) a po roce narušeném pandemií COVID-19, je sezóna 2021 nastavena tak, aby nejen znovu navázala na průběh jara 2020, ale také přidala až devět nových, plně schválených turnajů.

Sezóna se vrací společně se všemi odloženými událostmi a bude vysílána více než 200 hodinami LIVE vysílání, s pokrytím více než dvojnásobku počtu turnajů ve srovnání s rokem 2020.

Vznikla průlomová dohoda pro ženský golf – The Aramco Team Series je nejnovější součástí vydáním přepracovaného kalendáře, který se skládá ze čtyř akcí, které se konají v New Yorku, Londýně, Singapuru a King Abdullah Economic City (blízko Jeddah), kdy je každý z turnajů dotován částkou 830,000 EUR.

Z devíti nových akcí zahrnují právě tři již dříve ohlášené smíšené skandinávské turné  Scandinavian Mixed hosted by Henrik & Annika – v hodnotě 1 milionu EUR, Creekhouse Ladies Open a Big Green Egg Dutch Ladies Open, které se budou hrát na domácím hřišti Solheim Cupu a za účasti oficiální velvyslankyně +turnaje Anne van Dam.

Nový turnaj Skaftö Open rozšíří celkový počet švédských turnajů na tři, zatímco Gant Ladies Open značí návrat LET do Finska poprvé za 10 let.

Sezóna začíná na přeloženém Investec South African Women’s Open v termínu od 13. do 16. května předtím, než zamíří na první turnaj Aramco Team Series v New Yorku.

Evropa bude hostit většinu turnajů od června do září, 23 týdenní turné LET navštíví Českou republiku, Anglii, Finsko, Francii, Španělsko, Skotsko, Švédsko a Švýcarsko a také Japonsko během odložených olympijských her a Toledo (Ohio / USA) v rámci Solheim Cupu.

Dále LET během závěrečné čtvrtsezóny navštíví po přestávce v roce 2020 Indii, Keňu a Maroko, a dále se předběžně počítá s návštěvou Thajska a Filipín, poprvé v historii LET.

Jak tomu bylo v minulé sezóně, Dubaj a Saúdská Arábie jsou zpět v programu poté, co úspěšně zorganizovaly Omega Dubai Moonlight Classic a Aramco Saudi Ladies International, pod patronací Public Investment Fund.

Andalucía Costa del Sol Open de España bude opět hostit finále sezóny, s dotací ve výši 600 000 EUR, který se koná již druhým rokem poté, co v roce 2020 zvítězila Dánka Emily Kristine Pedersen. „Race“ nabídne bonusovou dotaci ve výši 250 000 EUR pro tři nejlepší hráčky v oficiálním žebříčku. Hráčka, která se umístí na prvním místě žebříčku, obdrží dalších 125 000 EUR, přičemž druhá nejvýše umístěná hráčka získá 75 000 EUR a 50 000 EUR hráčka třetí.

Alexandra Armas, generální ředitelka Ladies European Tour, sdělila: „Jsme nesmírně nadšeni, že můžeme oznámit náš rekordní program na rok 2021 a jsme rádi, že můžeme oznámit po loňské těžké sezóně našim členkám i dobré zprávy.“

Armas dále pokračuje: „LET se věnuje podpoře našich členek, a také šíření golfové hry a turnajů do nových i stávajících regionů a jsme hrdí na to, že můžeme potvrdit návrat nejen všech odložených turnajů, ale také přidání několika nových a inovativních turnajů, což ukazuje, jak velký zájem o tento ženský sport je. Ráda bych poděkovala našim sponzorům, partnerům a všem federacím. Ti všichni prokázali svou víru, vizi a vytrvalost a těšíme se, až představíme svoje letošní plány našim členkám z celého světa.“

Kapitánka a vítězka Solheim Cupu 2019 Catriona Matthew OBE letos v září opět povede tým Evropy v Inverness Clubu v Toledu (Ohio/USA) a s dobře probíhající kvalifikací bude bývalá vítězka sledovat zajimavé mladé talenty LET.

„V loňském roce jsem se zavázala hrát na LET v Evropě a bohužel jsem nemohla hrát tak moc, jak bych si přála, a proto jsem ráda, že vidím tento program, v rámci kterého se mohu vrátit. Těším se, že si i tento rok zahraji s nejlepšími evropskými hráčkami, a také na sestavení svého týmu, který se jistě vynasnaží v září vítězství obhájit.“

Když mluvíme o třech nových akcích ve Švédsku – Gunnar Hakansson, generální tajemník, Švédské Golfové federace, řekl: „Švédský golf má s LET bohatou historii a jsme potěšeni, že můžeme být zahrnuti v roce 2021 do tak nabitého programu se třemi velmi odlišnými turnaji. Scandinavian Mixed hosted by Henrik & Annika nabízí nový a inovativní způsob, jak mohou muži a ženy společně soutěžit, zatímco Skaftö Open a Creekhouse Ladies Open se budou konat nezávisle na sobě, což hráčům poskytne šanci užít si dvě fantastická hřiště a rozmanitý herní zážitek díky ostrovnímu spojení s výhledem na Severní moře k jednomu z nejstarších tradičních parků v zemi. “

Hanna Hartikainen, prezidentka finské golfové unie, komentovala návrat LET do Finska po desetileté přestávce a řekla: „Je dlouhodobým snem dostat Ladies European Tour zpět do Finska a jsme nadšeni, že se vrátí jako Gant Ladies Open. Naše země produkuje neuvěřitelné talenty a jsem si tak jistá, že turnaj bude domácím vrcholem pro hráče i fanoušky jakožto poslední kvalifikační možnost před olympijskými hrami. “

„Jsme velmi nadšení z letošní zahajovací série Aramco Team Series a doufáme, že si hráči užijí možnost soutěžit v tomto inovativním novém formátu. “ Řekl Jeho Excelence Yasir Al-Rumayyan, předseda Saúdské golfové federace a Golf Saudi. „Toto partnerství mezi Golf Saudi a Ladies European Tour je skvělou zprávou pro globální sport, pro ženský golf a pro Saúdskou Arábii.“ Po potvrzení harmonogramu roku 2021 je skvělé vidět sílu globálních turnajů, jež jsou nyní v místech, z nichž všechny budou hrát svou roli při ochraně budoucnosti golfu podporou hráček, které jsou aktuálně na Tour.“

Turnajový program pro rok 2021 naleznete zde.

Pro více informací o plánech na rok 2021 sledujte web Ladies European Tour: https://ladieseuropeantour.com/