Na diváky v Berouně čeká 16 Češek i stan Pilsner Urquell

Šestnáct českých hráček v čele s Klárou Spilkovou se zúčastní Tipsport Czech Ladies Open v Beroun Golf Clubu. První turnaj, který pořádá Ladies European Tour čistě ve své gesci po pandemické přestávce, se uskuteční od 28. do 30. srpna s prize money 200 000 euro.

Spilková, vítězka na okruhu LET z roku 2017 a druhým rokem členka LPGA, přijala pozvání ke startu v domácím prostředí, kde se ukáže poprvé po čtyřech letech.

„Jsem soutěživá, golfistka tělem i duší. Už nějaký čas jsem o startu uvažovala a mám radost, že jsme se s promotérem Lubošem Koželuhem domluvili. Těším se na první turnaj po dlouhé době s diváky na hřišti, navíc domácími a ve známém prostředí,“ uvedla Klára Spilková.

„Hřiště je ve skvělé kondici, greeny budou rychlé. Nastavení pro turnaj by mi mělo vyhovovat, na více jamkách se dát hrát wedge do greenu a útočit, ale jinde zase musíte být pokorní a zapojit víc hlavu. Rovněž se těším na turnajový tlak,“ dodala Spilková.

Klára Spilková

Mezi její soupeřky patří aktuálně vedoucí hráčka evropského pořadí Order of Merit, Dánka Emily Pedersen, druhá ze Scottish Ladies Open, nebo 16letá Slovinka Pia Babnik, která v posledních týdnech vyhrála sedm profiturnajů i mezi muži, včetně české i slovenské PGA.

„Záležitosti, spojené s opatřeními proti covid-19, nám přidělaly práci, ale nic jsme nepodcenili. Hráčky bydlí ve dvou oficiálních hotelích, jezdí vlastními auty, podstoupily i s caddies testy a mají přísně oddělené prostory. V těch vnitřních nosí hráčky povinně roušky,“ vysvětlil promotér Luboš Koželuh ze společnosti Premier Sports.

Jsem nadšen z průběhu příprav a chtěl bych organizátorům poděkovat za dosavadní odpovědný přístup a bezproblémový průběh. Hřiště je fantastické a akce bude na nejvyšším standardu tour,“ řekl ředitel turnaje Joao Pinto.

Délka hřiště 5700 metrů může navádět k dojmu o nízkých skóre, ale to místní klub netrápí. „Jsme rádi, že se turnaj v nejisté době vůbec uskuteční, a navíc právě u nás. Pokud má někdo hřiště takzvaně rozstřílet, budiž mu přáno,“ dodal ředitel resortu Vojtěch Matějček.

Největší golfová událost tohoto roku na českém území bude po vypuknutí pandemie zároveň první na celém světě, které se zúčastní diváci na místě. „Bez nich to dosud bylo trochu smutné,“ poznamenala Klára Spilková k předchozím turnajům ve světě.

Na diváky čekají dvě příjezdové cesty do areálu Beroun GC, jedna nová od dálnice D5 a druhá z města. V ceně vstupného – 100 korun na den a 200 korun na tři dny – je i parkování. Připraven je velký občerstvovací stan Pilsner Urquell mezi devátou a desátou jamkou.

Promotér Luboš Koželuh

Hráčky včetně amatérek budou také motivovat dokonce dvě prémie za hole-in-one. Na 6. jamce je to šek Tipsportu na 10 000 eur a na 17. jamce hodinky od Hodinářství Bechyně.

Televizní diváci uvidí pět hodin přímých přenosů na ČT Sport, ze sobotního 2. kola od 9.00 do 11.00 a pak od 18.25 do 19.25. Nedělní finále se vysílá od 11.55 do 13.55, navíc poběží další přenosy HbbTV a záznamy.