Luboš Koželuh: Do dvou, tří let budeme mít tři hráčky na LET

Golfová Ladies European Tour zažívá nepřehlédnutelnou renesanci. Po letech hledání a strádání představila pro rok 2022 rekordně obsazený i dotovaný kalendář turnajů s 31 podniky a celkovým prize money ve výši 24,5 milionu eur. Jeho součástí bude i letos turnaj Tipsport Czech Ladies Open v červnu v Berouně. A dá se říct, že i česká zastávka LET prošla podobným procesem – od zániku, přes opatrné znovuvzkříšení až do situace, kdy patří k pevným bodům evropské první golfové ženské ligy. O turnaji, a nejen letošním, jsme mluvili s promotérem a majitelem společnosti Premier Sports Lubošem Koželuhem.

Letos se hraje Ladies Open v Česku počtvrté, potřetí v Berouně. Kam se turnaj posunul?

Jak bych to řekl, co nejjednodušeji… Každý rok cítím, že je turnaj kvalitnější, vydařenější, což souvisí s tím, jak se člověk stále učí a jak stále lépe komunikuje s LET. Potvrzují to i ohlasy hráček, které si turnaj odzkoušely. Vlastně to jediné, co přináší komplikace, je covidová situace, ale i navzdory tomu jsme odehrály úspěšné turnaje.

Zatímco první obnovený ročník turnaje Ladies European Tour byl spíš tak trochu testovací a hrál se jako společný podnik LET a LETAS, teď už je turnaj pevnou součástí LET. Je to tak?

Dalo by se říct, že ano a je příjemné, že nás tak bere i vedení LET.

Ženská evropská tour si v minulých letech prošla nelehkým obdobím, skončila řada turnajů, ale letos se vrací v plném lesku. Cítíte to tak, že i vy jste k tomu svým dílem přispěli?

Myslím, že ano. Jsme jedním z jednatřiceti dílků, ale je pravda, že před čtyřmi roky byla turnajů sotva polovina. A sotva třetina z nich se hrála v Evropě. A právě ty evropské turnaje přispěly k oživení, k odrazu do letošního roku, který je rekordní a z mého pohledu už opravdu pro hráčky velmi zajímavý. Turnaje jsou rozložené do celého roku a prize money je jsou opravdu velice zajímavé, podle mého soukromého názoru je dnešní profesionální ženský golf po tenisu druhý z pohledu prize money.

Máte vysvětlení, co se stalo, že se podařilo LET tak pozvednout?

Těžko říct. Jestli to ale mohu za sebe zvenku posoudit, vidím dva momenty. Přišla nová ředitelka LET Alex Armas a došlo k jakémusi joint venture, tedy spolupráci mezi LET a zámořskou LPGA. A ta spolupráce je velice úzká. Tyto dva momenty k tomu přispěli, nebo se i to aspoň na první dobrou nabízí. Samozřejmě se museli najít promotéři, kteří jsou noví, nebo staronoví. A za sebe mohu říct, že i komunikace s promotéry – „kolegy“ je každý rok lepší. Je to svým způsobem zvláštní, protože doba není dobrá, zvlášť pro sport, ale LET si přitom významně posunula na vyšší úroveň.

Proto se i ptám. Je to trochu paradox. Mohlo sehrát roli i to, že golf se v době covidové zařadil mezi bezpečné aktivity a dál se dají hrát turnaje?

Může to být jeden z momentů. Nebo spíš určitě je. Tím druhým je obchodní manažerské jednání ze strany LET s promotéry. Jednají s námi jako rovný s rovným, diskutujeme o podmínkách, snaží se pochopit a akceptovat místní situaci. Nechybí v tom ani lidský prvek. Mě nejvíc potěšilo, že přibyly evropské turnaje, což je zajímavé pro evropské a především české hráčky, protože pro ně jsou takové turnaje mnohem přístupnější nákladově i cestovně.

Vrátím se k letošnímu Berounu. Znamená červnový termín pevné zakotvení v turnajovém kalendáři LET?

Asi ano. Myslím, že jiný termín, či jiná možnost než léto, pro Česko není. Ať už z pohledu počasí, či délky dne. Snažili jsme se vybrat termín tak, aby pasoval do české golfové sezony. Beru, že máme dva vrcholy profesionální golfové sezony. Prvním je Albatross. Turnaj Czech Masters je jednoznačně mužským vrcholem, je mnohem větší, než náš a hraje se v srpnu. Takže mně přišlo jako nejlepší hrát ten náš někdy v úvodu léta. To se podařilo, tím pádem jsem spokojený.

Přemýšleli jste i o jiných možnostech?

Bavíme se o tom každý rok. Vždycky ale o konci června, nebo začátku července. Začátek července ale komplikují státní svátky, takže měl nakonec navrch konec června. Je to dobrý termín, jsou nejdelší dny a stabilní počasí.

Před turnajem v Berouně má LET v kalendáři dva turnaje, oba ale v jiném formátu, než klasický na rány. Ne každá hráčka se na ně dostane. Může to pomoci zvýšenému zájmu o váš turnaj?

Může to trochu přispět, ale i v předchozích třech ročnících jsme měli velmi dobré startovní pole. V tom nebyl velký problém a dobré ohlasy hráček to potvrzovaly. Máme co nabídnout – hezké a kvalitní hřiště, kousek od Prahy, od letiště, od dálnice, která je přímou cestou do Německa. To jsou všechno momenty, které turnaj staví do příznivého světla. Když bude třetina hráček hrát turnaje před tím naším a dvě třetiny budou mít pauzu, tak je to určitě moment, kdy se můžeme těšit na hodně kvalitní startovní pole.

Může pomoci turnaji i to, že dvě poslední vítězky z Berouna získaly kartu na LPGA?

To je zajímavý moment. Máme štěstí na vítězky a na to, že vyhrávají opravdu velké hráčky, nebo budoucí velké hráčky. Je to na jednu stranu zajímavé, ale na druhou to potvrzuje kvalitu turnaje. Všechny tři vítězky byly každá svým způsobem hodně zajímavé. To je pro turnaj samozřejmě dobře.

Domácí turnaj bývá vždycky i velkou šancí pro domácí hráčky. Máte nějakou pevnou kvótu pro jejich počet?

Pevná kvóta neexistuje. Je to víceméně na mém rozhodnutí. Mám k dispozici určitý počet pozvánkových karet, a buď je využiji pro české hráčky, nebo pro někoho zajímavého. Snažím se komunikovat s ČGF o nominaci nejlepších amatérek, každý rok se na nominaci shodneme a také se snažím, aby minimálně osm až deset českých hráček na turnaji starovalo. Vždycky jich ale nakonec hrálo ještě víc. Česká stopa je zajímavá i pro média. Z pohledu dalšího vývoje golfu u nás je extrémně důležité, aby si české hráčky mohly zahrát takový turnaj a mohly získat zkušenosti, které jinak nemají šanci získat.

Nakolik vás těší, že na konci loňského roku uspěly v Q-School o karty na LET hned tři české golfistky, byť plnou kartu získala jen jedna. Je to pro vás další motivace pořádat tento turnaj?

Mám dvě motivace. Jedna je moje blízká, taková rodinná. Obě moje dcery hrají profesionální golf, starší Eva je dnes již více golfovou trenérkou, mladší Tereza se golfu věnuje opravdu maximálně. I ona hrála kvalifikační školu, hrála velmi dobře, bohužel těsně neprošla do finálové stage. Druhou motivací je to, že jsem přesvědčený o tom, že do dvou tří let budeme mít tři hráčky s plnou kartou na LET a další dvě, tři s kartou nižší kvality. Dorůstá generace hráček narozených kolem roku 2000, které prošly tréninkovým systémem a reprezentačními výběry ČGF, z nichž dvě třetiny studovaly, nebo studují v Americe. Dnes přichází do věku, kdy mohou zhodnotit to, co umí, v profesionální kariéře. A vedle toho je i skupina relativně stále mladých profesionálek, které se dva tři roky pohybují mezi LET a LETAS. Abych to shrnul, tohle jsou moje dvě silné motivace.

Řeknu jedno konkrétní jméno: Klára Spilková. Pro letošek nezískala kartu na LPGA, ale má v plánu hrát dál za oceánem. Bude mezi těmi, které pozvete na váš turnaj?

Pro českého fanouška je Klára pořád velmi zajímavé jméno. V tomto směru jsem optimista. Věřím, že když si Klára plánovala letošní rok, zabukovala si tam i termín našeho turnaje. Víme o sobě, komunikujeme spolu, takže věřím, že se v Česku ukáže. Samozřejmě jsem jí držel palce v bitvě o kartu na LPGA, ale to, kde bude hrát, je čistě její osobní rozhodnutí. Ale myslím si, že speciálně pro ni je start v Česku zajímavý.

Každý promotér v sobě nosí určitě i přání, nebo sen, přivést na turnaj nějaké velké golfové jméno. Loni hrála v Berouně vítězka z LPGA Sandra Gal. Máte pro letošek někoho vytipovaného, nebo tomu necháváte volný průběh?

Víceméně to nechávám volně plynout a on se vždycky někdo objeví. Loni to byla Sandra, rok předtím Klára. Hodně se mi líbí ta české stopa, takže se zaměřuji tímto směrem. Jedno přání, jestli to tak mohu říct, v sobě nosím. Náš turnaj je relativně blízko těm největším turnajům v Evropě, které se hrají v rámci LET a LPGA dohromady. Takže pokud bych měl přemýšlet o ještě zajímavějších jménech, ať už v rámci české stopy, nebo jinak, musel bych zvažovat posunutí termínu turnaje na polovinu července. V takovém případě by už vysloveně navazoval na ty největší turnaje v Evropě, na British Open a Evian. Pak by byla ještě větší šance přivést i nějaké další velké jméno do Česka. Ale to beru opravdu spíš jako své přání…

V takovém případě pak nejspíš hrají roli i finance. Teď se hraje v Berouně o 200 tisíc euro, takže tahle částka by se asi musela navýšit?

Koukám se na vše reálně. Český golfový trh tak velký není. Když prize money převedete na české koruny, tak to na týdenní akci není nijak malý rozpočet. Navíc si myslím, že o rozpočtu a prize money to tak docela není. Je to o osobním jednání a případně nějakém startovném, nebo servisu kolem. Samozřejmě, každý promotér by chtěl mít zajímavé prize money, ale taky se musím dívat na turnaj z pohledu jeho udržitelnosti a ekonomiky.

Když už mluvíme o rozpočtu, jak velký je ten berounského turnaje?

Pohybujeme se do deseti milionů korun.

Zmínil jste udržitelnost turnaje. Jak obtížné je udržet turnaj a partnery v době, kdy straší covid, zdražování, inflace…? Kolik vám to přidělá vrásek?

Není to jednoduché a vrásky mně to přidělává. Kdybych neměl, jak bych to řekl, trochu zázemí, bylo by to ještě obtížnější. Jdete do toho s určitým rizikem, které musíte sám sobě nastavit a dopředu minimalizovat. Dát dohromady zdroje a pracovat s nimi. Je to klasický sportovní byznys, který může dopadnout tak i tak. Dobře i špatně.

Zkuste si zahrát na vizionáře. Jak bude vypadat turnaj za pět let?

To si netroufnu vůbec odhadnout. Může tady samozřejmě být a nějak posunutý, může se nám povést přivést i top hvězdy, na druhou stranu tu ale také být nemusí. To, co nám nahrává – a věřím, že pozitivně – je to, že probíhají jednání mezi O2TV a vlastníkem vysílacích televizních práv LET. Pokud by k dohodě došlo, mohly by se vysílat turnaje LET na O2TV, což pro české poměry a ženskému golfu moc pomohlo. A s tím souvisí i další věci – větší prostor médií i pro partnery.

A ještě jeden váš tip. Kdy vyhraje turnaj LET na domácí půdě první Češka?

To se může stát relativně brzy. Osobně si myslím, že už v roce 2023 se některá z českých hráček umístí v top 3. To ale mluvím všeobecně o LET, nejen o turnaji Czech Ladies Open. Kdyby se to povedlo v Berouně, tak to by nemělo vůbec chybu. Golf je v tomhle strašně složitý a nevyzpytatelný. Vedle top formy k tomu musíte mít i pořádný kus štěstí, spadnout vám tam i dlouhé paty, zkrátka těch věcí se musí sejít strašně moc. Jsem ale z pohledu českého ženského golfu optimista a věřím, že se někdo prosadí.

Za rozhovor děkuje Alois Žatkuliak

Tipsport Czech Ladies Open

  • Beroun, 24. – 26. červen 202
  • Prize money: 200 000 euro
  • Vítězka 2021: Atthaya Thitikul (Thajsko)