Jana Melichová pozvána na Women´s Open

První domácí vítězka českého turnaje Ladies European Tour, teprve druhá šampionka z Česka v historii a v době výhry navíc ještě amatérka.

To je Jana MELICHOVÁ (24), která se po senzačním červnovém vítězství na Tipsport Czech Ladies Open v Berouně stala profesionálkou a díky tomu i členkou Ladies European Tour minimálně do konce roku 2023.

Mezi ocenění úspěšné golfistky v nové etapě kariéry patří také významné pozvání na poslední dámský major sezony. AIG Women´s Open se koná od 4. do 7. srpna na skotském hřišti Muirfield a Janu tam čeká první major v životě.

„Pozvánka na takový turnaj je pro mě poctou. Hrát první major zrovna ve Skotsku je úžasné. Bude to hodně těžká zkouška z linksového golfu. Pár turnajů jsem už na linksech hrála. Většinou bylo náročné se přizpůsobit, ale když jsme s reprezentací hrály mistrovství Evropy na Royal County Down, tak jsem měla pocit, že mi to tam sedlo a konečně šlo. Snad si něco z toho vezmu v Muirfieldu, kde jsem nikdy nebyla, ale už se nemůžu dočkat,“ řekla Jana Melichová.

Ještě před majorem hraje Jana tento týden Trust Golf Women´s Scottish Open, společný turnaj Ladies European Tour a LPGA, na Dundonald Links s prize money 2 000 000 dolarů. Jediná Češka v poli 144 hráček startuje do 1. kola ve čtvrtek 28. července ve 12.20 místního času. Přímé přenosy vysílá O2 TV Sport.

Za týden na AIG Women´s Open se chystá první český start po dvou letech. Turnaj dosud hrála jen Klára Spilková. Jeden ze dvou evropských a celkově pěti majorů dámské sezony letos nabízí celkové prize money 6 800 000 dolarů.

První Women´s British Open se hrálo v roce 1976. Dnešní AIG Women´s Open je součástí série majorů od roku 2001. Loňský titul z Carnoustie obhajuje Švédka Anna Nordqvist.

Historie hřiště Muirfield se píše od roku 1891, kdy je založil legendární Old Tom Morris. Hostilo šestnáct Open a jedenáct Amateur Championship, dále Ryder, Walker i Curtis Cup. Poslední, 142. Open, tu v roce 2013 vyhrál Phil Mickelson.

Mezi zdejší vítěze patřili mj. Ernie Els, Nick Faldo, Tom Watson, Lee Trevino, Jack Nicklaus, Gary Player, Henry Cotton, Walter Hagen a také Harry Vardon.