Loňská vítězka z Berouna už je světová jednička. Jako druhá na světě to stihla do 20 let

Ženský golf má zbrusu novou světovou jedničku. Nadvládu Korejky Jin Young Ko ukončila 19letá Atthaya Thitikul z Thajska, teprve druhá hráčka v historii, která to stihla ještě před dovršením 20 let. Čeští fanoušci si ji dobře pamatují z loňského Tipsport Czech Ladies Open, kde zvítězila.

Právě Beroun byl důležitým milníkem na její super rychlé cestě vzhůru, kterou tento týden dovršila usednutím na ženský golfový trůn. Thitikul se stala profesionálkou teprve v lednu 2020, ale už v té době se vědělo, jak velký talent v sobě má. Vždyť už měla na kontě dvě vítězství na Ladies European Tour.

Obě získala na domácím Ladies European Thailand Championship, to první v roce 2017. Bylo jí přesně 14 let, 4 měsíce a 19 dní, když se stala nejmladší golfistkou či golfistou v historii triumfující na profesionálním turnaji. Domácí vítězství si pak o dva roky později zopakovala.

Po přechodu k profesionálkám hrála turnaje v Austrálii a především doma v Thajsku, kde na Thai LPGA získala v roce 2020 pět vítězství a vyhrála Order of Merit.

V příštím roce tak dostala pozvánku na turnaj elitní světové LPGA. V domácím Honda LPGA Thailand skončila na druhém místě jednu ránu za mnohem slavnější krajankou Ariyou Jutanugarn, a tak přišel čas prověřit svůj obrovský talent také mimo Thajsko.

Rozhodla se, že půjde cestou Ladies European Tour, kde si hned ve svém třetím startu v sezóně připsala v Berouně první vítězství, které, jak víme, bylo už její třetí v kariéře na LET. Odstartovala tím senzační jízdu, která skončila vítězstvím v Race to Costa Del Sol s obrovským náskokem více než 1600 bodů před druhou Slovinkou Piou Babnik.

Během roku 2021 vyhrála Thitikul ještě ve Švýcarsku. Ze 17 startů na LET neskončila jen dvakrát v TOP 20, uhrála 13 umístění v TOP 10, z toho sedm v TOP 3, tři druhá místa a již zmíněná dvě vítězství. Skvělý rok korunovala třetím místem v Q-School LPGA a pro další sezónu si již zajistila své místo mezi světovou elitou.

Už ve svém pátém startu jako členka LPGA vyhrála v březnu na JTBC Classic, když v play off porazila Dánku Nannu Koerstz Madsen. Stala se tak nejmladší vítězkou na LPGA za posledních šest sezón. Druhé vítězství v sezóně si pak připsala na konci září na Walmart NW Arkansas Championship, kde opět v play off porazila Danielle Kang.

Kromě toho letos získala hned 14 umístění v TOP 10 z 24 turnajů a je na druhém místě v celkovém pořadí sezóny, když do konce zbývají odehrát tři turnaje. Zároveň je také průběžně na prvním místě v souboji o Nováčka roku.

A od 31. října, aniž by v předchozím týdnu hrála turnaj, je i novou světovou jedničkou, což se jí povedlo v nováčkovské sezóně na LPGA teprve jako druhé hráčce v historii elitního světového okruhu.

„Znamená to opravdu hodně pro můj tým, mou rodinu, mé fanoušky i pro mě samotnou. Je pro mě ctí mít své jméno na prvním místě mezi největšími jmény hry,“ vzkázala Thitikul.

„Je velmi výjimečné dostat se na vrchol, ale udržel se tam bude mnohem těžší. Stále se mám hodně co učit od největších legend na hřišti i mimo něj. Budu i nadále tvrdě pracovat pro svůj tým, rodinu, fanoušky i svou zemi,“ pravila skromně nová světová jednička, která letos klepala i na dveře majorů, když v posledních třech skončila pokaždé v TOP 10.

V nejnovějším vydání ženského světového žebříčku je na čtvrtém místě Nelly Korda. Nejlepší Češkou zůstává Klára Spilková, která si polepšila o 9 míst na 163. pozici. Na 257. místě zůstala celková vítězka letošní sezóny LETAS Sára Kousková. V první pětistovce jsou ještě Kristýna Napoleaová (450.), nástupkyně Thitikul na pozici vítězky z Berouna Jana Melichová (452.) a Tereza Melecká (500.).

Zdroj: www.golfextra.cz